Haarlemmermeer: Autocriminaliteit omhoog, vernielingen openbare ruimte en woninginbraken omlaag

Veiligheidscijfers Haarlemmermeer eerste trimester 2012

Haarlemmermeer – Uit de veiligheidscijfers, zoals die zijn verzameld door de politie op basis van de aangiften, komt een divers beeld naar voren. Sterk dalende criminaliteitscijfers zijn er wat betreft vernielingen aan openbaar vervoershaltes (-81%) en openbare gebouwen (-87%).

Sterk gestegen zijn de cijfers voor diefstal uit (+32%) en van (+40%) auto’s. Burgemeester Weterings heeft de volgende reactie: “Ik verklaar de afname van vernielingen uit de inzet van camera’s, van de politie en van onze handhavers en toezichthouders (zoals de straatcoaches). De aanpak van de autocriminaliteit heeft wel degelijk prioriteit. De politie zet bijvoorbeeld lokauto’s in, maar dat leidt helaas nog onvoldoende tot aanhoudingen.”

Andere dalende criminaliteitscijfers

Ook voor diefstal uit en inbraak in woningen (-24%), overvallen op ondernemers (-40%) en zedendelicten (-27%) is sprake van dalende cijfers. Voorlichtingsbijeenkomsten, publiciteit en de voetstappenacties van politie en de gemeentelijke afdeling handhaving, hebben bijgedragen aan de afname van diefstal in en inbraak bij woningen. Ook het Keurmerk Veilig Ondernemen werpt zijn vruchten af. Wat betreft zedendelicten is elke zaak er één te veel De halvering van het aantal aangiften sinds 2009 kan een goede ontwikkeling zijn, maar ook iets kan zeggen over de aangiftebereidheid.

Andere stijgende criminaliteitscijfers

Diefstal uit en inbraak in scholen (+67%), aangiften fraude (+55%) en parkeeroverlast (+41%) zijn sterk gestegen. In de scholen gaat het vooral om diefstal van leerlingen onderling; bijvoorbeeld van smartphones. De stijging van fraude is te wijten aan de stijging van oplichting op internet en van misbruik van bank- en girorekeningen via internet. De parkeer-overlast is met name in Floriande op en rond Eiland 13 gestegen. Tot slot burgemeester Weterings: “Ik benadruk nogmaals het van belang van het doen van aangifte bij verdachte zaken en criminaliteit. Zo zijn de aangiftes van fietsendiefstal gedaald (-11%), terwijl de politie vaak na opsporing van een gestolen fiets de eigenaar niet kan vinden. Die heeft dan geen aangifte gedaan. Dat is jammer”. Meer informatie is te vinden op www.haarlemmermeer.nl/veiligheid bij politiecijfers 1e trimester 2012.

Misschien vindt u dit ook interessant?